Σχετικά με εμάς

Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα και Ανακοινώσεις

Άλμπουμ Φωτογραφιών

Εκδηλώσεις

 

Π.Σ. Ίνατος

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού ΤΟΠΙΟΥ, το οποίο θα αξιοποιεί τα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Ινίου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώσεις

Διαβάστε Ανακοινώσεις, για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας. 

4ο Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο κέντρο «Πάνθεον» στα Ρουσσοχώρια, το 4ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που διοργάνωσαν ο πολιτιστικός σύλλογος Αποστολιανών και η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η εκδήλωση ήταν μια πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων, που δημιούργησαν τα   δραστήρια μέλη 35 πολιτιστικών συλλόγων από κάθε γωνιά της Κρήτης.

 

Με όχημα την μαγειρική ανέδειξαν τον ανεξάντλητο υλικό και άυλο πλούτο της Κρήτης, όπως, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης τροφίμων, συνταγές μαγειρικής, τοπικές διατροφικές συνήθειες,  παραδοσιακούς στολισμούς του τραπεζίου, παραδοσιακά κεράσματα, παλιά μαγειρικά σκεύη κ.α.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων και να απολαύσουν τις υπέροχες γεύσεις από εφτάζυμο,  σκιουφιχτά μακαρούνια, κρεμμυδομακάρουνα, βολβούς με κρέας, πετεινό με στάρι, κόκορα με πατάτες γιαχνί, πατάτες με ξινόχοντρο, κατσικάκι με αγρια-γκιναράκια, παστοφάσουλα με μπακαλιάρο, ασκολύμπρους λεμονάτο, κατσικάκι με αμάραθο και αμύγδαλα, κολοκύθα γιαχνί, το φαί του βοσκού, ξομπλιαστά κουλουράκια, σαρικόπιτες, ξεροτήγανα, ζαχαρωτές μαντινάδες και πολλές άλλες.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ομιλία για τις ευεργετικές ιδιότητες των Κρητικών χόρτων, επιλεγμένη Κρητική μουσική και χορούς από συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι «Ίνατος» πήρε μέρος στον διαγωνισμό παρασκευάζοντας «παστοφάσουλα με μπακαλιάρο»

Από πρωτογενή έρευνα καταγράψαμε την διαδικασία συντήρησης των λαχανικών και ιδιαίτερα των φασολιών:

ΠΑΣΤΟΦΑΣΟΥΛΑ

Παλιά η συντήρηση των λαχανικών και κυρίως των φασολιών γινόταν με φυσικό τρόπο:

Το Καλοκαίρι μάζευαν τα φασόλια, τα έπλεναν, τα σούρωναν και τα άπλωναν πάνω σε καλαμωτές ή ξύλινες τάβλες, καλυμμένες με σεντόνια, μέχρι να αποξηραθούν από τον Ήλιο.  

Άλλοι συνήθιζαν να μπελονιάζουν τα φασόλια, να τα κάνουν καλαϊνες, τις οποίες κρεμούσαν ψηλά για να γίνει η αποξήρανση, η οποία διαρκούσε 8 – 10 ημέρες.

Η μείωση του χρόνου αποξήρανσης με τη χρήση αλατιού τους προσέδωσε την ονομασία.

Οι πιο κατάλληλες ποικιλίες για παστοφάσουλα ήταν τα «ποταμιτάκια», και «της μπαμπακιάς». 

Τα αποθήκευαν σε μικρά υφασμάτινα σακούλια, στα οποία προσέθεταν φασκομηλιά ή άλλα βότανα για να μην πλησιάζουν τα ζωύφια.

Τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους: Γιαχνί, Ομελέτα, με μπακαλιάρο ή σύγλινα κ.α.,  αφού πρώτα τα έβαζαν σε νερό για αρκετές ώρες. 

Related Events
Καμία εκδήλωση

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τα ενημερωτικά μηνύματά μας.