Σχετικά με εμάς

Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα και Ανακοινώσεις

Άλμπουμ Φωτογραφιών

Εκδηλώσεις

 

Π.Σ. Ίνατος

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού ΤΟΠΙΟΥ, το οποίο θα αξιοποιεί τα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Ινίου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ»

ΤΟΠΙΟ
 

Π.Σ. Ίνατος

Σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής - τα δυο υδάτινα φράγματα – που κατασκευάστηκαν στις κοίτες των ποταμών Ινιώτη και Μαχαιριανού και συγκεντρώνουν τα νερά του καιρού και δίνουν στους κατοίκους και των γειτονικών χωριών την δυνατότητα να βελτιώσουν, αναδιαρθρώσουν και να οργανώσουν τις καλλιέργειές τους καθιστώντας τις αποδοτικότερες.  Ο πολιτιστικός σύλλογος σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση καλλιεργειών, ελαιοκομίας, δενδροκομίας, αμπελοκαλλιέργειας, ατομικής προστασίας των καλλιεργητών, βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης και θεμάτων που αφορούν την παραγωγή, επεξεργασία και προώθηση ποιοτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στον πρωτογενή τομέα είναι ο «Αναδασμός Ινίου» ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 1.000.000€ και είναι το κλειδί για βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τα φράγματα είναι επίσης κέντρο ενδιαφέροντος και ενεργειών για την παρατήρηση, μελέτη, προστασία, ανάπτυξη και διαφύλαξη της εξαιρετικής χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούν

Στον τομέα αυτόν χρήσιμη και διαφωτιστική είναι η συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στοχεύοντας στην ενημέρωση - εκπαίδευση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων των φραγμάτων, και γενικά του υδάτινου πλούτου.

Αισθητικό και φυσικό κάλλος

Στην ανατολική πλευρά, εκεί που η μεγάλη για τα κρητικά δεδομένα πεδιάδα της Μεσαράς αγγίζει τους δυτικούς πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών, συναντούμε τα χωριά  Ίνι και Μοναστηράκι. Περίπου στο μέσον της δημοτικής επικράτειας του νεότευκτου Καλλικρατικού Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο τόπος αυτός αποτελεί σημείο σύζευξης του μέλλοντος  με την ιστορία, σημείο αναφοράς για την παράδοση και την αδιάσπαστη κατοίκηση των ανθρώπων του.

Απ’ την ανατολή ορθώνονται τα Λασιθιώτικα βουνά, και φυσικά η κορυφή- βασίλειο της μινωικής θεάς Δίκτης,  και αιτία του πλούτου των νερών και της περιοχής ολόκληρης που η εργατικότητα των κατοίκων μετατρέπει σε ζωή και ευφορία.

Στο νότο υψώνονται τα Αστερούσια, βασίλειο του μυθικού Αστερίωνα, πατριού του Μίνωα, ενώ από τα βόρεια μια χαμηλή σειρά λόφων και υψωμάτων προστατεύει την περιοχή από τις δριμείες χειμωνιάτικες μέρες. 

Τούτος είναι ο ένας λόγος εξαιτίας του οποίου δημιουργείται ένα μικροκλίμα ξεχωριστό που μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (ημιπεδινά και πεδινά εδάφη, πλούσια και πολλά νερά) που η διορατικότητα των κατοίκων φρόντισε να αξιοποιήσει σε κάθε εποχή.

Στα δυτικά φαίνεται η απλοχεριά του κάμπου κι οι γήλοφοι φροντισμένοι και όμορφοι, γεμάτοι με τα λιόδεντρα, τα σπαρτά και τ’ αμπέλια στις ράχες και στις πλαγιές τους.

Το γεωμορφικό ανάγλυφο του τόπου μας σχεδιάστηκε από την απειρόχρονη ροή δυο ποταμών ανατολικά  του πιο μεγάλου και πλούσιου σε νερό, του Ινιώτη και του μικρότερου από τα δυτικά, Μαχαιριανού (Λούτρες).

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τα ενημερωτικά μηνύματά μας.