Σχετικά με εμάς

Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα και Ανακοινώσεις

Άλμπουμ Φωτογραφιών

Εκδηλώσεις

 

Π.Σ. Ίνατος

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού ΤΟΠΙΟΥ, το οποίο θα αξιοποιεί τα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Ινίου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα

Διαβάστε Άρθρα ενημερωτικού, ιστορικού, λαογραφικού, καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού περιεχομένου καθώς και ενημερωτικού χαρακτήρα.
Νέα , για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας. 

Νέα (8)

Με την συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών θα πραγματοποιηθεί,

“Επιστημονικό συνέδριο για τον ποιητή Χριστόφορο Λιοντάκη και γνωριμία με το χωριό του ποιητή”

Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε το πολυσήμαντο έργο του συντοπίτη μας ποιητή και να αναδείξουμε τις ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ινίου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 25-11-2023,  17:00  έως 20:00  Εισηγήσεις ομιλητών.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα 

Κυριακή 26-11-2023, 10:00 έως 13:10  Εισηγήσεις ομιλητών,

13:30 έως 15:30 Γεύμα στους Συνέδρους,

15:30 έως 18:30 Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο & το Λαογραφικό Μουσείο Ινίου. 

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ίνι-Μοναστηράκι & της Κοινότητας Ινίου.

 

Υπεγράφη η σύμβαση, μεταξύ του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, για το έργο: «Αποκατάσταση παραδοσιακού Νερόμυλου και δημιουργία υποστηρικτικών δομών στο Ίνι», παρουσία του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Τίτου Κοκολάκη, του προέδρου της κοινότητας Νεκτάριου Κοκολάκη και του αντιδημάρχου Τεχνικών έργων Μανόλη Ζαμπουλάκη.

Το έργο, προϋπολογισμού μελέτης 241.500€, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader, έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 12 μήνες και έχει ως στόχο την αξιοποίηση του παλιού Νερόμυλου, στην Κερά, ο οποίος αποτέλεσε ένα εμβληματικό έργο της αγροτικής οικονομίας του παρελθόντος και που σήμερα μπορεί,  να συμβάλλει ξανά στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με όφελος για την τοπική κοινωνία. Με την υλοποίηση του μάλιστα θα υπάρχει ενοποίηση του νερόμυλου με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο (Ρωμαϊκά Λουτρά).   
Το διαχρονικό όραμα για την αναβάθμιση της περιοχής του Νερόμυλου παίρνει «σάρκα και οστά». Η αναστήλωση του Νερόμυλου και η ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, με φόντο το μαγευτικό τοπίο της Κεράς στο μικρό φράγμα του Ινίου, συντηρούν την ελπίδα ότι δεν θα ερημώσει ο τόπος, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, που έπληξε το Ίνι και την ευρύτερη περιοχή. Η αξιοποίηση του Νερόμυλου ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που θέλουν να επαναλειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό εργαστήρι και να δώσει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Υπάρχει ανάγκη για δημόσιες παρεμβάσεις όπως το συγκεκριμένο έργο, που μπορούν να συντελέσουν στο να γίνει η περιοχή μας, ένας ελκυστικός τόπος διαμονής και εργασίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ίνι - Μοναστηράκι ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν και υποστήριξαν την προσπάθεια  για την ωρίμανση, χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου: την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, την Κοινότητα Ινίου, τους Μελετητές, τους κατοίκους των οικισμών Ινίου-Μοναστηρακίου, αλλά και τους δωρητές του νερόμυλου στον Πολιτιστικό Σύλλογο. 

Με την ευχή όλων για γρήγορη και άρτια υλοποίηση του έργου βάση των μελετών. 

 

 

 

Ισχυρός σεισμός έπληξε τον νομό Ηρακλείου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ιδιαίτερα τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα του σεισμού είναι έντονα και στα χωριά Ίνι και Μοναστηράκι.

Έχουν πληγεί πολλές κατοικίες, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις και υπάρχουν πολλοί άστεγοι.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη,  ευτυχώς όμως δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες στα χωριά μας.

Μας θλίβει όμως η απώλεια του Ιάκωβου στο Αρκαλοχώρι. 

Με αλληλεγγύη και ομόνοια θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πληγέντες. 

 

 Σήμερα, 15/09/2021, ενημερωθήκαμε, από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, για την έκδοση εγκριτικής απόφασης δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση παραδοσιακού Νερόμυλου και δημιουργία υποστηρικτικών δομών στο Ίνι», βάση της οικοδομικής άδειας με Α/Α Πράξης 216005 /23-03-2021, προϋπολογισμού 241.500,00€.

Το έργο θα γίνει σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων, περίπου, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ», κοντά στο παλιό φράγμα Ινίου.

Το ΔΣ του Π.Σ. ΙΝΑΤΟΣ ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν και υποστήριξαν έως τώρα την προσπάθεια  για την ωρίμανση και έγκριση του έργου. Ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Διαχειριστική Αρχή, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, τους Μελετητές, την Κοινότητα Ινίου και τους κατοίκους των οικισμών Ινίου-Μοναστηρακίου.

Με την ευχή πλέον για γρήγορη ανάθεση και άρτια υλοποίηση του έργου     

 

Ξεκίνησε το έργο με τίτλο "Αποκάλυψη και στερέωση μνημείων στην Αρκαδία - Ίνι" στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Μια σταθερή επιδίωξη του συλλόγου μας που καλλιεργήθηκε συστηματικά και υποστηρίχθηκε από τους αρχαιολόγους Αντώνη Βασιλάκη και Καλλιόπη Γκαλανάκη και την αρχαιολογική υπηρεσία Ηρακλείου. Οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη της κ. Γκαλανάκη με την αρχαιολόγο κ. Βασιλική Αργύτη. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, στα οποία θα γίνουν εργασίες, για την πρόθυμη συναίνεση τους.  

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, η προγραμματική σύμβαση για το έργο "Αποκάλυψη και στερέωση μνημείων στην περιοχή Αρκαδία - Ίνι", προϋπολογισμού 120.000€. Το έργο προτάθηκε και ωρίμασε, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες με εκδηλώσεις και δράσεις, ο πολιτιστικός σύλλογος Ίνι - Μοναστηράκι σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία. Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με παραχώριση άδειας ανασκαφής σε ιδιοκτησίες που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.  Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης αξιολογόντας  την προσπάθεια του συλλόγου, την δέσμευση της τοπικής κοινωνίας και την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μέσω του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος, υποστήριξε και ενέταξε το έργο στο προγραμματισμό της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.   

Το αρχικό έργο,"Ψηφιακή καταγραφή του ιστορικού, λαογραφικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής Ινίου , το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Leader+, με ενδιάμεσο φορέα την Αναπρυξιακή Ηρακλείου και τελικό αποδέκτη τον πολιτιστικό σύλλογο Ίνι - Μοναστηράκι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η καταγραφή είναι μια διαρκής προσπάθεια, συνεχίζεται με εθελοντές και τον εξοπλισμό που απέκτησε ο σύλλογος από το πρόγραμμα.  

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίνι - Μοναστηράκι "ΙΝΑΤΟΣ"και

η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου,

σας προσκαλούν στην Εσπερίδα «ΑΕΙ ΕΝΩΣΙΣ»,  με αφορμή

τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με τον εθνικό κορμό.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, 6:30, στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου.

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τα ενημερωτικά μηνύματά μας.